субота, 09. јул 2016.

Prijatelji i koncept ogromne šolje


Šta se desi kada neplanirano sa drugaricom zaglaviš u kineski autlet? Sat i nešto preko traganja za savršenim šoljama nalik na one iz kojih u Central Perku Prijatelji ispijaju kafu. 

Idemo li? Pa ajde!

Kad vas neko pozove u kupovinu, to ne odbijate tek tako.

Pipkanje, upoređivanje, zapitkivanje. Žutu ili crvenu? Sa cvetićima ili bez? Teške su to muke, jer šolja, kada je kupujete namenski i sa tačno određenom svrhom, mora da bude savršena, a nama su trebale ogromne. Dovoljno velike da vam stane pesnica i da ima lufta pride. Glat možete da služite pastu sa mocarelom i bosiljkom u njoj. Supica? Ma može... Samo, ovo su ipak šolje za kafu. Da zabijete nos u njih i udišete omiljeni miris. Da im birate različitu tacnu svaki put. Da provučete ruku kroz dršku dok stojeći pričate i mašete drugom rukom u svim pravcima objašnjavajući nešto. Onda kratak gutljaj jer je od silnog pričanja grlo postalo suvo. Možda kliše momenat, ali u mom slučaju spontan. Bokom se blago naslonim na kuhinjski pult, ućutim, pa slušam drugu stranu. Samo fali da neko uleti u prostoriju sa nekim sumanutim predlogom, svirajući gajde ( Ros mi je zauvek omiljeni lik) ili sa glavom umotanom u foliju sa balončićima (da ono što svi puckamo i idemo drugima na živce).

Da vam ne pominjem kako smo samo luckaste bile taj dan bez obzira na to što ne glumimo u sitkomu. Magdalena sa njenom belom šoljom sa plavim cvetnim rubom i ja sa mojom žutom šoljom koja liči na komad iz Anthropologie asortimana porcelana. A koštala je svega 150 dinara! Sjajno! Kafa se točila kao pivo. Pa šolje nam, uostalom, i izgledaju kao krigle. A ukus? Poseban, naravno, i ne znam da li je to psihološki momenat jer je u pitanju nova i neodoljiva šolja ili taj debeli porcelan zaista čini kafu ukusnijom.  Neka bude da je oboje.

Vizuelizujte atmosferu Cental Perka, pozovite prijatelje da gledate Prijatelje, iznesite omiljene šolje i skuvajte dosta kafe. Neću da čujem opravdanja tipa da je leto i da izbegavate kafu. Ma hajde! Nećemo mejnstrim, batalite kokice, film i sitne sate. Iznesite tanjir sa kroasanima, pustite Prijatelje na shuffle, čak nećemo gledati redom, po sezonama. Dakle, umesto večere i filma, biramo doručak i seriju. Jedna nedelja od jutra do podne je sasvim dovoljna. I da, kugla sladoleda u kafi je opasan greh po režim zdrave ishrane, ali za nepca je raj. Zapevajmo!
"I'll be there for you para para pam pa pam..."

Нема коментара:

Постави коментар