понедељак, 7. септембар 2015.

Recept za ovsenu kašu sa kokosom (malo priče o "trendi" hrani)



Mislim da nema boljeg načina da otpočnem ovaj post od  želje da vam prija doručak. Oh, kako ja volim da se probudim, malo se protegnem (improvizovani joga potezi su ustvari delotvorni), popijem čašu vode, obavim jutarnji ritual umivanja a onda se skliznem niz stepenice na doručak. Omiljeni obrok u toku dana. Ma sve što mi treba u toku dana. Kafu ne moram da navedem ovde, ona se podrazumeva.


Okružena gurmanima i hedonistima često rapravljam o hrani i novim ukusima, a da i sama ne volim da probam nešto novo, volim. Neću da lažem. Da nisam ljubitelj previše slatkog, to sam zasigurno pomenula više puta, zato je kremast, ni slan, ni sladak doručak idealan za mene. Ovsena kaša je "trendi" obrok već dobrih godinu i po dana, ako ne iduže. Batalite trendove, pričam vam o ukusu. Nisam pomodarka da prelazim u veganstvo ili vegetarijanstvo upravo zbog trenda. Mislim da je način ishrane, životni stil uopšte, stvar ličnog izbora i ne treba da ima nikakve, ali baš nikakve, veze sa trendovima. Želiš da budeš vegetarijanac jer ti prija da budeš human prema životinjama i samom sebi, ako ćemo pravo. Izvoli! Manekenke i organska hrana? Bilo bi lepo kada bi ljudi prekinuli da u sličnim rečenicama naglašavaju reč manekenka. Akcenat treba da bude na organskoj hrani i njenom uticaju na čovekov organizam.



Stoga, ma koliko ovsena kaša bila izvikana, kao i čija puding ili ašai bobice npr, i ma koliko vam možda išli na živce svi ti nazovi trendi recepti, postavite se prema njima kao leku. Hrana je lek. Energija. Napravite svoju energetsku bombu koristeći sastojke koji su dobri za vas i čiji ukus obožavate. Na taj način ćete otpočeti dan ugođajem za svoja nepca i organizam. 

Malo sam ekperimentisala probajući razne ovsene kaše. Prvo sam, kao i svaki početnik, kupovala gotove smeše iz supermarketa. Primamljive malinice, vanila, čokolada, jabuka cimet. Gomila... Tražim pogodan izraz, ipak je hrana u pitanju. Gomila gluposti? Ne. Neka bude gomila veštaka u prahu. Aroma ova, aroma ona. Onda sleduje dramska pauza i lampica koja se pali iznad moje glave. "Pa čekaj, ja ovo mogu sama da napravim." Ovas, mleko, neko orašasto voće, kokos. Kokos! Jedna od moji izmišljenih kombinacija je urodila plodom i uspela sam da "smućkam" ukus koji mi veoma prija  te zato i sledi recept! 





Možda vam se čini da je čitav "post o ovsenoj kaši" bio bespotreban, ali imala sam potrebu da kažem koju reč povodom teme koja internet i ostale medije opseda mesecima. Šta jedemo? Što to jedemo? Slična pitanja? Jedite zdravu hranu zato što je to vaš izbor, zato što je to dobro za vas i zato što je ukusno, a ne jer je neka poznata ličnost osmislila dijetu koja "pali". Kod mene ne pali. Ukusno i zdravo svojom voljom, a ne zato što piše u novinama, ili na ovom ovde blogu, je moguće! Zato pronađite svoju zdravu a "oh tako ukusnu hranu"! Ja sam podelila svoj recept za koji se nadam da će vam se dopasti kao meni. Iseckana jabuka ili nektarina + ovsena kaša sa kokosom+kafa+ELLE=jutro koje dobro miriše.

P.S. Uz novi ELLE dobijate CD sa odličnim mixom koji će dodatno ulepšati vaše jutro. Spremajte ukusan doručak i igrajte u ritmu Fashion Beast mixa. Razgibavanje!

10 коментара:

  1. Probacu ovu ovsenu kasu sa kokosom, cini mi se zanimljivom.Novi post na mom blogu, pogledaj. ♥
    http://thewhiteandgold.blogspot.rs/2015/09/how-to-wakeup-early.html

    ОдговориИзбриши
  2. Sofi recept je odlican, kokos joj daje poseban smek :)

    ОдговориИзбриши
  3. Toliko slušam o ovesnoj kaši i o tome koliko je zdrava, a nikada je do sada nisam probala. Ovaj recept mi se apsolutno dopada, jer obožavam kokos. Ovo će se sigurno naći na mom meniju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se "navukla" na kokos u svakom mogucem smislu, od kokosa u hrani do kokosa u samponu i ostaloj kozmetici. Obaveznoj probaj, lako je, a ukusno! :D

      Избриши
  4. Ja sam je već probala - i predivna je ! Samo što sam ja to kupovala , i odmah pravila ( Tj. kupovala sam već gotovo i onda to samo sipala u mleko ) Slažem se sa tobom , i ja mnogo volim kokos - u svemu , pogotovo u hrani , međutim i u kozmetici. Upravo sad koristim jedan dezodorans sa mirisom kokosa i oduševljena sam ☺♥♥

    http://janacornerfashion.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jano, savetujem ti da se prebacis na ovas i sama kuvas kasice, mnogo je zdravije od tih instant. Coco <3

      Избриши
  5. Odličan post :) Nisam jela ovsenu kašu jer nekako uopšteno retko kad jedem šitarice ,jedem preko letnjek raspusta ponekad kornfleks,ali posle ovo tvog recepta izgleda mi primamljivo i to je još sa kokosom koji obožavam... :)
    http://fashionawakebyb.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan post! Ja sam probala ovsenu kašu sa jagodom i stvarno je odlična, probaću i tu od kokosa.. :)

    http://saveti81.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши