уторак, 29. септембар 2015.

Coffee Fest - krnje beleške i uživanje u kafi


Gde možete naći Sofiju subotom prepodne? Uglavnom kod kuće, nosa zarivenog u neki magazin, dnevne novine (isključivo Politika ili Danas) ili knjigu. Međutim, kada se održava festival kafe, onda sve to pada u vodu. Sveža, na oči pripremljena i mirisna kafa.

U trajanju od 25. do 26. septembra održan je drugi po redu Coffee Fest, na beogradskom Ušću, ispred tržnog centra tačnije, i ja sam se drugog dana festivala nacrtala tamo. Odredište isuviše primamljivo da bi se ostalo kod kuće. Cena ulaznice je koštala 150 dinara, što je uključivalo degustaciju kafe na svim štandovima. Počela sam na štandu Kafeterije, gde sam popila i svoju prvu kafu toga dana. Očekivano dobar kapiućino u zelenoj, papiroj šoljici simpatičnog dizajna. Sa ovog štanda sam ponela mali suvenir -100 grama domaće mlevene kafe. Štand pored Kafeterijinog zauzela je Java gde nam je demonstrirana filtracija kafe, stoprocentne arabike. Baristi su bili veoma ljubazni, simpatični i spremni da svakom ko priđe za štand podrobno objasne sve što ih zanima. Na Java štandu  prodavali su se i kolačići koje ste, naravno prethodno mogli da degustirate. Mala zakuska uz kafu! Espreso mašine i kafa u fino izajniranim papirnim kesama, sortirana sprem vrste i jačine takođe su mogli da se pazare. Poen za dizajn i bariste!



Poruka sebi/Zapamtiti: Investirati u mini espreso mašinu! Francuska presa je više za čaj! Svetlo pržena kafa ima bolju aromu.

Štand Darkwood pržionice me nije oduševio svojim kafama sa ukusom. Probala sam lešnik i badem, ali su me isuviše podsećali na Nescafe instant kapućino kafe koje, iskreno, ne volim. Nekome ko voli kafe tog tipa bi se ukus verovatno dopao jer je svakako puniji nego u slučaju instant kafa, ali subjektivni utisak je da bolje mirišu nego što imaju ukus.

Četvrta, ne, peta papirna šoljica stigla je iz kafea Antico, čija je postavka zapravo bio pravi bar, ne štand. Kratki espreso s toplim mlekom, bez šećera, razume se, je bio prilično dobar i "legao" mi je iznenađujuće dobro, s obzirom na količinu popijenog kofeina tog dana.



Moram da pohvalim muziku i Hleb i Kifle štand-kamiončić.

Srk. Zatvorim oči. Smešak. Kafa! Ćutim.Uživam.

Ostavim beležnicu i olovku. Isključim kameru. Uživam.

Biću štreber drugi put. Uživam. Gorak ukus koji volim. Opet uživam!



17 коментара:

  1. Nisam imala prilike da svratim, jer sam se vraćala sa jednog drugog putovanja. Baš mi je žao što sam to propustila. Drago mi je da si se ti lepo provela i imala priliku da probaš razne vrste i ukuse kafa. Divno!

    ОдговориИзбриши
  2. Jao sad iskreno žalim što nisam otišla na Coffee Fest :(. U svakom slučaju, ti si uspela savršeno da dočaraš kafu i atmosferu i drago mi je da si se lepo provela :)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sonja, svakako mozes da posetis neku od navedenih kafeterija po svoj kofein fiks. :)

      Избриши
  3. Hhahahha naprosto ne znam kako mi je promakao. Baš šteta što tamo nisam otišla i mnogo ti zavidim na tome. Slike su prelepe kao i tekst, a posebnu količinu ljubavi izdvajam za ovu tvoju šarenu tacnu gore sa slike.... da i uživaj dok možeš. Dograbi svaku plmoguću sekundu!! Hvala ti na ovom divnom postu koji mi je svakako ulepšao dan. Drago mi je da ti je bilo lepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara. Ako mi verujes da sam tacnicu kupila u Kineskoj radnji i bas sam se iznenadila jer podseca na nesto sto bi se moglo naci samo u radnjama koje prodaju bas kvalitetan porcelan, ali eto, ne treba biti iskljuciv. Zahvaljujem jos jednom.

      Избриши
  4. Darkwood pub, tj u ovom slucaju stand je iz mog rodnog grada Lazarevca, moram se sloziti sa tobom oko ukusa kafe, ali zato preko leta imaju odlican domaci icetea, preporucujem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad putujem uvek samo prodjem kroz Lazarevac, u samom gradu nisam nikad bila, ali eto bar jednog razloga za stop. :D Hvala na preporuci

      Избриши
  5. Manifestacija mi se na prvi pogled nije učinila zanimljivo misleći još jedna od 1000 koju organizuju tržni centri, ali izgleda da ipak nisam bila u pravu. Tvoj post je upravo pokaza suprotno. :)
    https://spersonally.wordpress.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tacno znam na sta mislis, ali kad cujem rec kafa ja moram da zavirim i proverim. Isplatilo se. :)

      Избриши
  6. Odlican post, dopada mi se sto si iznela licno misljenje o svemu. Nisam imala prilike da posetim ovu manifestaciju, ali ne pijem kafu tako da verovatno bih se samo prosetala i mirisala jer uzivam u mirisu. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Moracu sledece godine da odem na Coffe fest, tvoj nacin pisanja je savrsen.

    http://saskascloud.blogspot.rs/2015/09/vratimo-se-vrelim-danima-kroz-stihove.html?m=1

    ОдговориИзбриши
  8. Mnogo volim tvoje postove, tako inspirises ljude.. Ja kafu uvek popijem na brzaka, ali kada procitam tvoj post imam zelju da samo sednem i uzivam u trenutku..

    http://only-for-girls-fashion.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je drago sto bar nekog inspirisem! Bar jednu kaficu mozes da popijes u miru, dok uzivas. ;)

      Избриши
  9. Divan post, kafa je nesto bez cega ne mogu da zamislim svoje jutro i kafa je i zasluzila jedan post samo njoj posvecen :)

    POgledajte i moj blog http://ndiaryofateenager.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши