недеља, 27. септембар 2015.

Baka i unikatni komadi. Ideja za modnu kombinaciju



Hajde da pričamo o prelaznoj sezoni, meterorološkim prilikama prelaznog vremena, kako god hoćete. Leto-jesen, jesen-zima. Ubitačno vreme ako mene pitate. Nije da nismo imali Miholjsko leto, reći ćete. Dobro, dobro, jesmo, ali da nije bilo da se smrzneš početkom septembra jeste. Da vreme nije sve hladnije, jeste. Sada ću po strani ostaviti mini daljinski koji nose voditeljke Vremenske prognoze, pošto verujem da ste se već uplašili da ću vam napraviti presek padavina do kraja godine. Ne umem ja to. Bez brige. Danas se bavimo modom, ne "umereno oblačnim" ili "pretežno sunčanim". Cilj današnjeg posta je da vam dam ideju kako da se obučete baš po tom prelaznom vremenu. Veliki, pufnasti džemper u beloj boji, mekana marama sa boho motivima tako bezobrazno ukradena iz babinog ormana (bez namere da bude vraćena), suknjica A kroja koju sam već pominjala u svojoj priči o ljubavi prema modi i minđuše sa resama. 

Ako čitate modne časopise i pratite blogove te tematike nije moguće da niste primetili količinu "prepravljenog" teksasa na ulicama. Pačvork, ušitci, štampa... Samo uperite prstom. Zato je vreme da uzmete makaze i skrojite nešto od zaboravljenog para farmerki. Možda bi bolja ideja bila unajmiti"nekoga da to uradi umesto vas, kao u mom slučaju. 

Jesen i pletivo su nerazdvojni. Čini se da se džemperi sada više povezuju sa žutim lišćem nego sa snegom. Bilo kako bilo, sigurna sam da ako nečega imate, imate džempera. Beo, pufnast i topao. Obratite pažnju i na zagasite, pepeljaste tonove. Kako su večeri prilično hladne, teksas jakna preko sličnog džempera biće vam sasvim dovoljna, a ako se vetar baš naljuti onda ispod džempera obucite prugastu košulju. Ne zaboravite da izvučete kragnu i nikako ne upasujte košulju. O ne.

Marame i ešarpe! Tema o kojoj bih mogla da naglabam do jutra. Imam ih raznih, uglavnom sa printom, jer "život je isuviše kratak da bi smo nosili dosadne modne dodatke", zar ne? Nije da ne moram da uložim u dobar crni šal, ali otom potom. Ako je verovati modnim časopisima, a što ne bismo, fokalna tačka ove sezone je na vratu. Svežite tanju, po mogućstvu svilenu, maramu i već ste začinili jednobojan džemper i dobili poen plus. Ne potcenjujte bake, ormani su im puni "dragocenosti". Setite se, nekada je roba donesena iz Turske bila pravo blago za devojke, a verujem da i vaše bake čuvaju nešto iz mlađih dana. 

Isto tako verujem da za komad nakita idete pravo u tržni centar ili lokalnu bižuterijsku radnju u koju ulazite namenski. Zavirite u radnje sa indijskom robom (hajde da se pravimo da verujemo da je u pitanju roba iz Indije), niste ni svesni s kakvim ulovom ćete izaći. Ne zaobilazite tezge sa ručno rađenim nakitom jer se nekad među štandovima sa kičastim minđušama sa kristalima nađe i tezga koja prodaje unikatne komade. Ja sam  ove minđiše izrađene od najsitnijih perlica kupila za samo 300 dinara. Ko bi rekao zar ne? 

Čitavoj kombinaciji, ukoliko vam je hladno, možete pridružiti čarape do iznad kolena ili duge čarape (čije nošenje odlažem dokle god vreme dozvoljava). Opredelite se za sivu ili crnu boju. Ako želite da svemu date prizvuk ulične mode umesto čarapa obujte čizme iznad kolena. Prevrnuta, brušena koža je veliki trend. Ukoliko niste voljni da potrošite dosta novca na tako rizičan komad obuće, onda se opredelite za antilop. Ne zaboravite da pazarite zaštitni sprej i gumicu za čišćenje.


Džemper: New Yorker, Suknjica: skrojena po meri, Marama: Oznur, Minđuše: ručni rad

12 коментара:

  1. Odlican prelog, suknjica je prelepa i jos mi je lepsa sto je prepravljena i krojena po tvojoj zamisli :)

    ОдговориИзбриши
  2. Lep post. Ja sam uvek za odeću po meri i unikatan nakit.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post,nikada na 'bakinu odecu' nisam gledala na taj nacin. Odlicne ideje,odusevljena sam :)

    http://dizinsvet.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Moram da primetim da je bakina marama izuzetnaa. Savršena i neuništiva. Onda i te ručno rađene minđuše!!!!! Ahaa savršenstvo! Odličan post i slike

    ОдговориИзбриши
  5. Jako mi se sviđa suknja. Izvrstan post. Ponekad i bake imaju smisla za modu (iako, kod mene to baš i nije točno xD).

    http://justbewhoyouwantbe.blogspot.com/ ♥"

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo mi se sviđa teksas suknja i minđuše su slatke. :)

    http://saveti81.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  7. Jedna rec: PRELEPO

    http://thetalesoffluff.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши