уторак, 15. април 2014.

Uradi sam : Nove ideje i trikovi za ukrašavanje uskršnjih jaja!


-Prošle godine sam vam u čak dva posta (OVDE i OVDE) izložila neke ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja. Neke od njih, primenjujem i ove, kao i svake, godine.Evo još par ideja . + pokoji trik iskopan na Pinterestu.

-Pre nego što počnete sa bojenjem, bacite pogled na sliku ispod. Mali vodič kako da dobijete odgovarajuću boju, ako koristite boje na vodenoj bazi. Moj savet je da, pošto se kod nas većinom mogu naći kesice praškaste boje, napravite mali ogled. Nalite vodu u nekoliko plastičnih čaša, postepeno dodajte prstohvat one, prstohvat ove boje, i na kraju odredite rezmeru te dve za bojenje veće količine jaja.


-Uopšte ne morate da kupujete boju za jaja u kesici, potražite je u odeljku za povrće u super marketu ili vašoj bašti. Naravno, morate imati u vidu da boja neće biti toliko intezivna kao ona iz kesice ili tubice.

 -Svi znamo da lukovica odlično boji, ali zašto koristiti običan, crni luk kad je tu crveni koji daje prelepu i postojanu ljubičastu boju. Sličnu nijansu dobijate i od cvekle, u nešto svetlijoj varijanti. 

-Za  plavu boju, ubacite zamrznute borovnice u vodu, kuvajte dok ne dostigne sobnu temperaturu otprilike, ne previše. Uklonite borovnice i stavite jaja. Pored borovnica, i crveni kupus daje plavu boju.

-Ako želite braon jaje bez da koristite lukovicu, onda pomešajte kašiku sirćeta sa šoljom jake kafe.



-A sad ideje. Ove godine mi se posebno dopadaju jaja sa zlatnom primesom i ona koja uopšte nisu farbana u klasičnoj boji, već samo skuvana i dekorisana. Tu vam se pruža dosta mogućnosti, pa možete iskoristiti i washi traku. Možete jednostavno oblepiti traku oko jajeta, ali ja predlažem da  to bude oko same sredine. izbegavajte vrh i dno, da bi to porodično takmičenje u kucanju ipak bilo fer. Originalniji način je da traku isečete na trogliće ili romboide i da pravite mozaik po jajetu, opet ostavljajući dno i vrh slobodnim.



-Ombre na kosi, torti ali i jajima! Nekoliko čaša sa vodom u koje ste prethodno dodavali različite količine odabrane boje je sve što vam treba. Umačite cela jaja ili jedno jaje po malo u svaku nijansu. Možete malo poludeti i mešati više boja. 



-Već sam vam pisala o laku za nokte na uskršnjim jajima. Ne znam da li je sigurno ali za one koji bi da rizikuju evo odlične ideje. princip je isti kao i na noktima. Sipate vodu u čašu. Po povrčini dodate nekoliko kapi različitog laka za nokte, malo izmešate čačkalicom praveći  konture i mešajući boje. Polako prislonite površinu jajeta na površinu vode koristeći rukavice, da lak prione. Ostavite da se osuši.


-Ova metoda bojenja mi se ne čini toliko sigurnom, ali je svakako primamljiva. Umesto da radite dekupaž tehniku sa salvetama, radite sa tankim materijalom koji kasnije uklonite. Premažite jaje lepkom za drvo, tutklaom, našom vezijom čuvenog Mod Podge lepka, i uvijite jaje u lagani, tanki materijal poput onog za ešarpe sa finom šarom. Ostavite da se osuši, ali ne previše, tek toliko da se lepak malo stvrdne  da ipak možete da oljuštite tkaninu. Na jajetu bi trebala da ostane preslikana tkanina.


 -Iako se čuvarkuća boji prva, nekako sam je ostavila za kraj kao najdelikatniju stvar. Sigurna sam da u blizini imate nekoga ko ume da hekla ili plete. Pošto obojite jaje, možete ga opheklati, naravno nekom svetlijom ili tamnijom nijansom  crvene od one na jajetu. 


-Koja ideja vam se najviše dopala? Imate li vi neki trik za farbanje jaja. Ja ću se sigurno poslužiti zlatnim markerom koji ste videli u OVOM postu.

9 коментара:

  1. Ovo poslednje je tako dobro, mnogo mi se sviđa! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovi ombre su odlicni ! Videla sam pre neki dan slicnu stvar, samo na jednom jajetu... Sipa se boja u malu kolicinu vode i jaje se stavi uspravno.... onda se malo ceka, pa se malo dospe vode, pa opet ceka, pa tako stalno ... dok se ne dobije nekoliko nijansi na jednom jajetu... Mada, verovatno bolje uspeva ako su jaja bela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, a tako je tesko pronaci bela. I ona sto imaju na pijaci npr. se prva rasprodaju, o marketima da ne pricam.

      Избриши
  3. Sofija,kako stavljas ono sa strane na blog(follow me on i slicice instagram,twiter,facebook) i kako kada stavljas link napises OVDE i onda kada se klikne automatski se otvara?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sva podesavanja imas u opciji izgled na Bloggeru, u dodavanju HTML koda, kod dodavanja novog gadgeta. proceprkaj malo nije testo a ja nekako ne mogu ovde da ti objasnim. A sto se tive linka OVDE, to namestis kad kucas post selektujes neku rec i na vrhu, gde su ti opcije za font, umetanje slike itd. imas opciju dodaj vezu, kopiras neki link i to je to.

      Избриши
  4. Sjajne idejice. Hvala sto si ih podelila sa nama... Nesto od svega ovoga cu svakako isprobati
    Srecni praznici!

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam ukrasavala sa lakovima i stvarno lepo ispada.Post je odlican

    ОдговориИзбриши
  6. Super su ideje! Šteta što sam videla ovo posle Uskrsa! Ali,nema veze,probaću sve ovo za sledeći Uskrs! :)

    ОдговориИзбриши