петак, 24. април 2015.

Planovi Planovi! Moj sistem organizacije.


-Već  više od tri godine radim na svojoj organizaciji i moram da se pohvalim da sam sve bolja. Prva stvar koju sam prešvrljala je prokrastinacija. Nema odlaganja obaveza. Možda je to slučaj samo samnom ali kada obavim nešto za šta nisam imala volje i što sam npr. planirala da ostavim za sutra osećam se zaista dobro. Jedna stavka manje! 
-Dok sam išla u osnovnu školu petak i subota su bili dani za lenstvovanje. Knjige u rancu i fioci, misli ko zna gde. Seckanje časopisa, lepljenje u razne sveščice, igranje Simsa i gledanje CSI serija. Na to se svodio veći deo mog vikenda. Nedelja je bila za učenje. 
-Gimnazija je sa sobom donela mnogo više obaveza i zapuštanje lekcija i učenje pred test više nije dolazilo u obzir. U početku je išlo teško, neću da kažem da nije, i ma koliko ja bila pozitivna i hiperaktivna ponekad (čitaj kad popijem kafu i pojedem Bounty u isto vreme) izgubila sam se u gomili obaveza i gradiva. Od prve godine sam počela da savesnije organizujem svoje obaveze i vremenom sam postajala sve bolja i bolja.
-Nisam savršeno organizovana, ali sam zadovoljna jer ipak ne treba sebe pretvoriti u mašinu. Prstohvat spontanosti je uvek dobar. 
-Četvrta godina u gimnaziji je prilično stresna i svojoj organizovanosti u nekoj meri mogu da zahvalim što se nisam potpuno izgubila do sada.

 Kako ja organizujem svoje vreme i obaveze?

-Čim dođem iz škole pojedem nešto i odmah (ODMAH!) pakujem knjige za sutrašnji dan i počinjem sa učenjem. Učim oko tri sata dnevno + dodatni rad u vidu nekog eseja ili prezentacije, čitanja lektire i sl. 
- Tek kada završim sednem za računar da prešpartam društvenim mrežama, uđem na Blogger, Pinterest i Instagram, pogledam nešto na You Tubeu...
-Pred spavanje pravim "Listu za uraditi" za sutrašnji dan koju ubacim u svoj planer. To mi je postalo rutina i jedna od glavnih stavki moje organizacije. Na listu upisujem sve, od stvari vezanih za školu, preko istraživanja za Plezir, slikanja za blog do stvari koje treba da kupim. Ukoliko ima više stvaki koje treba da pokupujem onda pravim zasebnu listu. Za dane vikenda obično pravim jednu, dužu listu (subota i nedelja zajedno).
-Još jedna veoma bitna činjenica je da sam ja ranoranilac. Nikada ne prođe osam sati a da već nisam na nogama. U koje god doba da odem na spavanje budim se rano. Volim jutro i dan i ja sam osoba koja najviše može da uradi u prvom delu dana. Dobar, energetski doručak, kafa i voćka (čitaj uvek jabuka) nešto kasnije i do jedan sat, kad ne idem u školu naravno, je sve gotovo. Radnim danima mi je 19 časova gornja granica za učenje. Posle nisam toliko produktivna i obično uveče ne učim (izuzev u nekim posebnim situacijama).
-Kada završim šta sam planirala za taj dan a osetim da imam energije da obavim još nešto to i uradim. Tako sebi napravim dodatno slobodno vreme za dane kada se osećam stvarno iscrpljeno. 
-Pripremu za testove i odgovaranja ne ostavljam za dan ili dva pre. Nekad spremim za vikend a nekad barem tri dana unapred kako bi mi ostalo dovoljno vremena da utvrdim gradivo. Bilo je teško ući u ovakav ritam ali je osećaj fenomenalan. Pred pismeni zadatak nema nepotrebnog stresa da li ću stići da naučim. Gradivo je naučeno i ponovljeno tako da mogu da se opustim, prelistam časopis i pogledam neki dokumentarac u čemu prilično uživam ili pišem (u čemu takođe uživam).

Primetićete da koristim neseser umesto prave futrole ali ne mogu da pronađem neku koja mi se dopada. Inače, neseser dobro obavlja posao.
-Kako se bliži kraj maturantske godine imam sve manje slobodnog vremena i pored dobre organizacije ali to je teret koji moram da prihvatim. Svima je tako, ne samo meni. Svesna sam da neko vreme moram da se odreknem stvari koje volim da radim. Nadam se da imam vaše razumevanje ako nestanem sa bloga na neko vreme, ali ću se potruditi da budem koliko-toliko redovna jer ste zaista divni sa vašim komentarima i porukama i znam koliko volite ganc nove, šarene postove. 

-Namera mi je bila da sa vama podelim svoju metodu organizacije jer je do sada bila uspešna a dobre recepture valja podeliti sa svetom. Imajte na umu da ja ovako funkcionišem i da možda moj sistem rada ne odgovara vama, ali vam može poslužiti kao inspiracija, polazna ideja za vaš sistem organizacije. Nikako ne treba da se osećate loše ako još uvek ne raspoređujete svoje obaveze efikasno. Sve se da naučiti i uvežbati. Naravno, postoje dani i kada moja "lista za obaviti" nema prešvrljanu čak ni jednu  jedinu stavku. Dešava se, i to je sasvim normalno.

Srećno u planiranju!


30 коментара:

  1. Odličan post stvarno, kao i uvek! Obožavam da čitam tvoje postove. I meni su uvek petak i subota dani kada samo lenčarim, ali inače sam organizovana baš. :)

    GIVEAWAY NA BLOGU :
    - http://fashionholicyeahh.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Jako dobar post svidja mise. ♥
    Molimte, pogledaj moj blog i reci mi misljenje
    http://ivasspecialseciton.blogspot.com/-Zanemari zadnji post grozan je ☺

    ОдговориИзбриши
  3. Nema odlazenja! I ovako si se dosta proredila i postovi su ti sve kraci :-( Ranije si imala zaista mnogo ideja i sprovodila si ih u dela. Izgleda da je gimnazija isisala zivot iz tebe :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volela bih ali ja veoma drzim do skole i cinjenica je da je to jedan od preduslova buduceg zaposlenja. Blog je jos uvek samo hobi i izduvni ventil a ne nesto od cega cu u buducnosti zaradjivati za zivot iako bih iskreno volela da jeste. :D I da, ja jos uvek imam puno ideja (i zivota dodala bih) samo skolu stavljam na prvo mesto. Sta je tu je.

      Избриши
  4. Na pocetku godine sam dobro organizovala svoje vreme upisivajuci sve svoje obaveze u planer. Medjutim, kako je godina odmicala, sve manje sam postovala plan rada. Sada se cesto desava da ucim dan pred test ili ispitivanje i ocene su dobre, medjutim manjak sna pocinje da utice na moj zdravlje pa pokusavam da se vratim u kolosek.
    Post je prelep, kao i slike i verujem da ce mi pomoci da ponovo dobijem volju za organizacijom. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Luna, nadam se da ce pomoci. Probaj da u pocetku sastavljas manje liste i nikad ne preteruj sa stvarima koje treba da obavis. Ja moram da imam kvalitetan san ili sam nervozna. :D

      Избриши
  5. Sofi, baš si mi pomogla! I ja sam poprilično organizovana i trudim se da sve radim po planu, ali moji planovi nisu ni izbliza tako dobro kao i tvoji. Ponekad sam vrlo lenja. Poslužiću se ovim što si napisala, nadam se da će mi pomoći. Iako je petak, motivisala si me da uradim nešto što možda i nisam planirala za ovaj vikend. :) Ja sam sledeće godine maturant i već sam zabrinuta zbog onoga što tek dolazi, ali sve će to proći, mi imamo razumevanja za tebe i tvoje obaveze. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam ti pomogla i da sam te motivisala Anja. Srecno i hvala na razumevanju. ;)

      Избриши
  6. Svaka ti cast iskreno :-)
    Znam i sama dosta pita sam pokusala da se organizujem ali bih posle 3 dana odustala...Valjda mi je potrebna neka motivacija i iskreno se nadam da ona lezi u ovom jesu jer si me skroz motivisala jer i ja sad imam maturu ali sam osmi razred :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jano, i ja sam odustajala kad sam bila mladja, valjda i nisam imala toliko obaveza pa mi liste i nisu bile potrebne, ali sada jesu. Pokusaj da ispises svoje ciljeve, mozda ti to podigne motivaciju. ;D

      Избриши
  7. Razumem te, jer sam i ja maturant. Ovi meseci će biti haotični, ali dobra organizacija će sve ublažiti i rešiti. :)
    Hvala na motivaciji za učenje, ja sam užasan prokrastinator (jedna od najgorih osobina - navika). :) <3

    ОдговориИзбриши
  8. Jaooo kako ti uspeva da budes organizovana???MENI NE USPEVA !!<3(naravno super ti je blog<ja planiram uskoro da postanem blogerka:D)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo polako, nije lako postici red, rad i disciplinu. Srecno u blogovanju i daljoj organizaciji. :)

      Избриши
  9. Hahhha pa i ja sam isto gimnazijalac. I to jedna od najjačih gimnazija u Srbiji. Već dugo vremena mi je potrebna dobra metoda organizacije. Vec na pocetku shvatis da je ucenje pred kontrolni samo gubljenje vremena. Hvala sto si podelila ovu vrlo zavidnu rutinu,

    ОдговориИзбриши
  10. Često mi se dešava da sve radim u poslednjem trenutku. Obožavam ovakve postove, jer me uvek motivišu!! Potpuno je uredu što imaš manje vremena za blog, ali očekujemo da nas na leto, u slobodno vreme "bombarduješ" novim postovima!! ;) :)

    Novi post!! :)
    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Predivno si ovo napisala!Dosta si me inspirisala da trebam vise da radim!:D
    http://sofija1837.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. Sofija u kojoj si gimnaziji trenutno? Zanima me posto sam maturant trenutno pa zelim da cujem utiske :) <3 Inace, sve pohvale za post, cini mi se da se opet vracaas na nivo onih postova od pre par meseci, zadnjih nekoliko su bili bas haoticni :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu da ti kazem u koju gimnaziju idem, ali sve gim. opsteg smera su iste verujem - osnovna skola sa mnogo vise gradiva. Ima da se uci, ali svakom bi preporucila da upise, osim naravno ukoliko ne zelis u neku strucnu skolu. :-)

      Избриши
  13. Trebao mi je jedan ovakav post.A nije ga mogla bolja osoba napisati.
    Ja sam uvijek bila ta koja je sve radila u posljednji tren i onda za sobom vukla onaj osjecaj umora,jeste da su ocjene dobre ali...
    Svakako ce mi ovo sto si napisala pomoci.Lista stvari za obaviti,sarenilo(to nisi napisala ali se podrazumijeva),energetski dorucak,planiranje...

    ОдговориИзбриши
  14. Ja sam pokušavala da pišem To Do listu, za sledeći dan, ali nikako da mi pređe u naviku :P

    ОдговориИзбриши
  15. Ja sam bila organizovana osoba i stalno sam u svoj planer upisivala obaveze i sve završavala na vreme. Međutim,u skorije vreme sam zapostavila svoj planer i uglavnom pamtim obaveze mada sam zaboravna osoba,pola od istih završim. Trudim se da ne zapostavljam obaveze vezane za školu a potom i privatne časove jer imam isti problem---prijemni. ☺☺ Baš mi se sviđa tvoj sistem organizacije i baš volim da čitam tvoje postove. ♥♥ Pratim te već dve godine i tebi je planer i organizacija na prvom mestu. :D

    ОдговориИзбриши
  16. Ja sam vrlo organizovana osoba također. Upisujem u knjigu obaveze i čitaući ih se podsjećam :) Super ti je post :)

    Natjecanje za najboljeg blogera/blogericu na Balkanu:
    justbewhoyouwantbe.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  17. Prelep post. Od kako znam za sebe sam takodje uvek bila organizovana. Imam svoj beležnik za obaveze, beležnik za nove postove, beležnik za razne druge pisarije, a pišem i svoj dnevnik. Sve je jako uredno i u raznim bojama. Ako želiš da se zapratimo obavesti me na mom blogu: https://savrsenoalako.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  18. Odličan post kao i uvek!Obožavam da čitam tvoj blog.. :)
    Ako mozes pogledaj moj blog: irinaspinkworld.blogspot.com

    ОдговориИзбриши