понедељак, 12. октобар 2015.

Preporuka za čitanje: Ivan Tokin Najnormalniji čovek na svetu


Knjiga lepa kao ljut čorbast pasulj, kao Pravnica, ljubav prema psu ili jednostavnom životu na splavu bez nužne alavosti za novcem. Ako želite da provedete podne na zaista kvalitetan način najtoplije vam preporučujem knjigu Ivana Tokina - Najnormalniji čovek na svetu, jer je baš takva,topla. Knjigu sam pročitala još u julu ove godine, ali je na blogu došla na red tek sad. Sramota me je što tek nakon nekoliko meseci pišem o Tokinovoj knjizi (izvinjenje piscu uz naklon), ali to vam je dokaz da utisak nije jenuo, još uvek je tu! Pored knjige Derviš i smrt, koja je svakako van konkurencije, mogu da je svrstam u najbolje koje sam ove godine imala u rukama, bez preterivanja. Tokinova knjiga će vas naterati da uzmete kutiju sa fotografijama iz detinjstva i da se dobro zagledate u malog sebe. Kakvu poruku sa tih, na prvi pogled smešnih i slatkih fotografija, šalju malci iz prošlosti? Zašto se mrštite ili smejete na određenoj fotografiji? Jesu li pored mama ili tata? Pas? Na šta ste spremni zarad ljubavi, da li imate sitničavi odnos prema novcu ili je sve upravo u službi ljubavi i lepote življenja? Prvi roman Ivana Tokina na mene ostavlja zaista snažan utisak, i iako nije previše obiman govori o mnogo čemu. Verujte, na policama u biblioteci preskačem savremene domaće pisce, ali na ovu knjigu nisam mogla da zažmurim, uzela sam je i osećaj me nije prevario. Poeni za Ivana Tokina! Definitivno bih češće trebala da prebiram po domaćim naslovima, ali razumite me, od voditeljki kvazi spisateljica ne može a da vas ne zaboli glava. Bilo kako bilo, nova Tokinova knjiga Molekuli, koja je zapravo zbirka priča koje je pisao i objavljivao u periodu 2009-2015, je jedna od stavki pri vrhu liste-OBAVEZNO KUPITI (čuvati, i čitati delove s vremena na vreme). Čeka se Sajam knjiga!

8 коментара:

  1. Oduševim se svaki put kad neko voli Tokina, mada, šta tu ima da se ne voli, svako ko je nešto njegovo pročitao obavezno se i zaljubio, kao i ja :) Pronašla sam ga još na samom početku, kad je počeo da piše za City Magazin, i pamtim studentske večeri kad uzmem novi broj, sednem na autobus ili trolu i prelistavam dok ne dođem do njegove kolumne.
    Prelep stil pisanja.
    I jedva čekam da se dočepam Molekula :)

    Tihana // Wandering Polka Dot

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo moja poenta, "sta tu ima da se ne voli". I ja sam ga "otkrila" u City Magazinu. ;D

      Избриши
  2. Privukla si me tekstom bloga da definitivno potrazim ovu knjigu, verujem da će mi se dopasti, a i u zadnje vreme čitam mnogo krimića, vreme je da odmorim :)
    www.fashionovertherainbow.com

    ОдговориИзбриши
  3. Uvek ovde na blogu pronađem nešto neobično, što je dobro. Tačnije fantastično. Ja iskreno ne volim domaće autore izuzev Andrića, i ne čitam ih tako mnogo jer su puni razočarenja, a pogotovo ovi mlađi. Danas sam eto bila do biblioteke ali sam kasno post pročitala. Sledeći put kad odem sigurno uzimam ovu!! Post je odličan kao i neobična preporuka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara, uvek si dobrodosla ovde! Sigurna sam da ces se zaraziti knjogom, gotovo stoprocentno sigurna. :D

      Избриши
  4. Nisam čitala, ali svaku knjigu koju sam pročitala po tvojoj preporuci nisam se pokajala, verujem da necu ni za ovu :) Veliki pozrav :)

    http://oonly4girlss.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav i za tebe Katarina. Trudim se da uvek preporucim nesto kvalitetno jer sunda ima na sve strane. Nadam se da ce ti se dopasti knjiga. ;D

      Избриши