четвртак, 20. август 2015.

Štednja je u toku.


Da možete da zavirite u moju agendu mislim da bi ste se uplašili koliko sam papira sa raznim listama zagurala između korica. Da, ja sam opsesivni sastavljač lista. Za kupovinu, uglavnom. 
Šoping je jeftiniji nego terapija, barem tako kaže  poruka sa Pinteresta. "Volim svoj novac tamo gde mogu da ga vidim, okačen u svom garderoberu", rekla je Keri Bredšo. Ne znam za druge, ali meni kupovina zaista ima terapeutsko dejstvo.


Da bih lepo precrtala sve stavke sa liste za kupovinu primorana sam da slažem male kule od kovanica sortirane sprem visine. Dinar. Dva. Pet. Deset. Dvadeset. Ok, ovo ne ide. Lista mi premašuje finansijske mogućnosti. Kule od novčića se ruše. Savet sa interneta? Isplanirajte kupovinu. I jesam, ne vidim problem. Da isplaniram kupovinu sprem realnog budžeta? Uredu, sad vidim problem.




Verujte ako iko sastavlja liste sa neophodnim stvarima to sam ja. Pritom mi je nova knjiga Filipe Gregori neophodna u istoj meri koliko i doručak. U vreme kada bih trebalo da štedim s obzirom da postajem student (jel to student postao sinonim za štednju ili šta?) ja radim upravo suprotno - trošim. Šetnja i doručak s nogu svako jutro, izlazak u grad svako veče (ponekad uz večeru). Čini se da je novo zlatno pravilo uštede da jedete kod kuće, i to je 100% tačno. Za jedan pojeden obrok van kuće (picerije, restorani i poslastičarnice) možemo da pojedemo tri kod kuće. Tako da precrtavamo učestale večere sa drugaricama. Otpisano. Primetila sam da instinktivno sedam u kafiće koji su skuplji. Ne znam kakve me sile vuku ali se uvek posadim na terasu omiljenog restorana/kafića u gradu koji je pritom najskuplji. Znam zašto to radim. Enterijer je divan i šank je ceo u svetlucavim kamenim pločicama i na nekoliko mesta je postavljen mini Kip slobode. Svi sede, jedu i pijuckaju, četvrtkom je muzika uživo. I ovo precrtavam.

Sa liste izbacujem gomilu stvari koje sam okarakterisala kao "apsolutno neophodno". Šešir sa širokim obodom na koji bi mi baka izvezla "Do not disturb" (ulov sa Pinteresta) baš i nije neophodan s obzirom da još malo uskačemo u septembar. Još jedna sveska sa spiralom. Teška srca priznajem ali ipak priznajem da nije neophodna. Sveski imam za dva semestra, možda i više. I tako dalje i tako dalje. Poentu, verujem, shvatate.


Kusur. Uredu je konobaru dati napojnicu ili mu ostaviti kusur. Verovatno je zaslužio. Ali zašto često ostavljamo kusur u supermarketima? Time ne častimo kasirku već veleprodajni lanac koji vam za to neće biti zahvalan. Zato - uzimajte kusur. Ukoliko ostavljamo kusur u poseban novčanik i ostavimo da se sakupi, vremeno ćemo imati dovoljno novca da kupimo mesečni časopis koji stalno kupujemo. Trenutno stanje od kusura je 167 dinara. Nije loše za početak?

Voda. Retko kad se u mojoj torbi ne nađe flašica vode, retko kada. Kada nosim isuviše malu torbu onda mi je flašica u ruci. Umesto da kupujete vodu ponesite flašicu od kuće. Pritom možete ubaciti nekoliko kockica leda ili seckano voće. Naravno ako ispijete flašicu kupite novu, ali barem uštedite na jednoj.

Časopisi. Krajnje je vreme da odem na magazin detoks . Zaista mi nije potreban svaki mesečnik koji vidim na trafici. Ograničite se na jedan ili dva omiljena magazina (u mom slučaju ELLE) koji ćete kupiti od kusura koji ste, malo gore u tekstu, sakupili. Moj trik kada je reč o uzdržavanju od časopisa je da čitam internacionalna online izdanja koja su besplatna. Što se dnevnih novina tiče, Politikina aplikacija na telefonu mi je sasvim dovoljna da se potkrepim najvažnijim vestima.

Ma koliko mi teško padalo da se odreknem nekih stvari, kupovina pred odlazak od kuće i polazak na fakultet će mi biti nagrada za sadašnju štednju. Mole se sajtovi da ne izbacuju previše reklama, štednja je u toku!



P.S. Ako vidite da sam na Instagramu ufotkala neki drugi magazin osim ELLEa opominjite!


23 коментара:

  1. Hhhahaah štednja svakako, ali teško. Pogotovo za časopise i knjige. Ali već sam odavno naučila da mi je jedan mesečno dovoljan i da biblioteke postoje sa razlogom. Hahahah... zar ne?!

    svetjednedevojke.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biblioteka + kupovina knjiga. Online casopisi+ kupovina casopisa, Sofijina pogubna filozofija. Sve ja to znam u teoriji ali... Ali! XD

      Избриши
  2. Knjige bas retko kupujem, posto ih uzimam iz biblioteke. Citam online izdanja casopisa, a ako je neki clanak vredan paznje i cuvanja - odstampam. Ove godine sam sastavila i listu prioriteta, kako se iz sopinga za skolu ne bih vratila sa 5 kesa letnjih stvari, samo zato sto su na snizenju. Stedim za oktobar, kada planiram veliki jesenji/zimski soping u Sofiji sa drugaricama. Jedino cemu ne mogu da odolim je skolski pribor i potrepstine za diy projekte :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zavidim ti na toj soping turi Luna! Ja bas volim taj septembarski soping, nekako je bas posebno, pogotovu u inostranstvu gde su cene jeftinije nego kod nas. Nisam bila u Sofiji, ali je Italija u septembru Meka za soping. Lepo se provedi! :D

      Избриши
  3. Ja se vodim onom parolom - kada imaš sitno troši, a kada imaš krupno (500, 1000) to nemoj da diraš. Čim 'načnem' krupniju novčanicu, ona brže bolje nestane :) Najčešće i ne uzmem kusur, a sada, kada si ga pomenula, shvatam da si u pravu i od dinar po dinar može da se sakupi bar za taj mesečni broj časopisa :) Trudim se da knjige uzimam iz biblioteke, mada me ponekad neko novo izdanje privuče i tada prosto moram da ga imam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se izgleda vodim parolom kad imas trosi, sto nije dobro. Znam :(. Sad sam u fazi stednje tako da se ni sitno ne trosi, samo se broji. ;)

      Избриши
  4. Odličan post,ja nikako ne umem da štedim a najviše novca trošim na kupovanje poklona...Ja obožavam da kupujem poklone za najbližne i tu obavezno dođe neka lepa kesica koja uvek zavrži u mojoj kolekciji kesica i papir za uvijanje... :)
    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka. I ja obozavam da kupujem poklone i zaista se trudim da svakom pronadjem sto zeli, a slatko pakovanje se pritom podrazumeva :).

      Избриши
  5. Moze da se ustedi na nacin na koji je Luna gore spomenula da uzimamo iz biblioteke, kao i da pozajmimo od druga/drugarice. Jedino ako je zaista vazna neka knjiga onda treba da je kupimo. Podsetila si me na kupoholicarku. Procitaj kupoholicarka u inostranstvu, knjiga je jako smesna i zabavna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iva procitala sam ceo serijal o Beki i uvek se obradujem kad cujem da je izasla nova knjiga. Beki i ja smo srodne duse ;) Ja pozajmljujem knjige iz biblioteke stalno, ali mi to nije dovoljno :D.

      Избриши
  6. Sve je jako lepo napisano. Ceo tvoj blog mi se jako sviđa i presrećna sam što sam ga 'otkrila' ☺
    Što se štednje tiče , to sve zavisi ... Postoje osobe koje prosto ne mogu da štede i imaju potrebu da sav novac odmah 'spiskaju' , čim ga dobiju ( Ja sam među njima , na žalost ) a i oni koji za neke velike stvari umeju da štede i po par godina ...
    http://janacornerfashion.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Jano! Ni ja nisam od osoba koje stede, ali ni preterana stednja nije dobra isto koliko i rasipnistvo. Mera je zlato! :D

      Избриши
  7. Jako je dobra ideja ova vezana za kusur. Kad bolje razmislim, kad ostavim 5 dinara u Rodi npr, nisam častila kasirku već taj veleprodajni lanac. Od sad počinjem da skupljam kusur u jednu kasicu, pa će se valjda skupiti dovoljno novca za jedan mesečni časopis :D
    Ono na čemu ja nikako ne mogu da štedim su knjige. Nikada mi nije žao da dam novac za to :)
    Želim ti puno sreće u daljoj štednji, haha :D

    ОдговориИзбриши
  8. Ja cu lepo da iskoristim da trosim dok ne dodje punoletstvo, pa cu se za pet godina ponovo vratiti na ovaj post ☺

    ОдговориИзбриши
  9. Ne čitam časopise, te uštedim na tome, ali zato su knjige tu da svaki dinar potrošim na njih. Veliki sam knjiški moljac, pa ne mogu da dočekam sajam knjiga, i onda pre nego što on dođe sve su kupljene. Štedim onoliko koliko mi se to dozvoli, ali opet uvek nešto zatreba i vratim se na početak!

    ОдговориИзбриши
  10. Post ti je vrh. Svaka ti čast! :)

    http://saveti81.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Super post!! Nasmejala si me: Verujte ako iko sastavlja liste sa neophodnim stvarima to sam ja. I ovo na kraju P.S. ...

    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. Ja kupujem samo jedan časopis mesečno dok ostale čitam online. Mada ništa nije lepše do mirisa odštampanih masnih stranica časopisa. A što se knjiga tiče,obožavam da kupujem i dopunjujem svoju policu za isto. A kusur se podrazumeva,dok ne dobijem kusur ne izlazim iz prodavnice. xD ☺ Štednja mi nikada nije bila jača strana,ali trudim se... ☺♥

    ОдговориИзбриши
  13. Zaista zanimljiv post :) Ja ne kupujem ni magazine ni vodu niti ostavljam kusur, ne odlazim cesto u kupovine ni kafice pa opet nemam para. Sada sam se stvarno zapitala gde ode moja plata.

    http://only-for-girls-fashion.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  14. Onda nikako na pauze između predavanja u obližnje kafiće, nego pravac čitaonica. Šalim se, naravno. Nećeš imati mnogo vremena u početku dok se malo ne uhodaš s fakultetom, a posle ćeš se za trošenje vaditi na uspeh na faksu. Barem ja uvek nešto sebi kupim kad položim kolikvijum, ispit. :)

    ОдговориИзбриши
  15. Fenomenalno :-)
    Bas imas smisla za pisanja.Odeje su bas do re.Ja imam jednu kasicu u kojoj tako ubavujem novac.Dinar po dinar.Skupi se zaista :-) hihi
    Dobar savet je i da za uzinu kad si sama kupis neki najjeftiniji djevrek,a onda kad si sa drugaricama pocastis se..Ili ne odes sa drugaricama i ostatak dnevnog dzeparca potrosis na lak ili ibacis u kasicu..

    ОдговориИзбриши