петак, 7. новембар 2014.

Book Review : Igra Prestola


-Ako me nekim slučajem pratite na Twitteru, a moram da priznam da nisam neki Tviteras (tvitujem kampanjski), onda znate da se 65% mojih tvitova odnosi na Game of Thrones-Igru prestola. Bilo je to, ne tako davne, 2012. kada me je brat naterao (doslovce naterao) da sednem i pogledam prvu epizodu HBO serije Igra prestola. "Dobro, ajde". Posle nepunih sat vremena. "Ćuti i pusti drugu epizodu". Ma koliko bilo pogrešno prvo gledati seriju ili film, a onda čitati knjigu, biću iskrena da me je serija navukla na knjigu, ali nije umanjila njen efekat jer je Džorž. R.R Martin maestralan a njegovo delo još bolje na papiru nego na ekranu. Fenomenalno i na Srpskom i na Engleskom! Igra prestola je prvi deo Martinove serije Pesme leda i vatre koji trenutno broji pet delova, a u najavi su šesti i sedmi.


-Radnja se odvija paralelno na nekoliko odredišta u izmaštanom svetu koji neodoljivo podseća na Englesku Srednjeg veka. Sever, Zapad, Jug i Istok ujedinjeni u sedam kraljevstava, slobodni gradovi, Zid i severno od Zida čine taj izmaštani svet prožet neverovatnom mrežom različitih književnih junaka. Nekoliko pretendanata na presto, rat i netrpeljivost, pretnja od strane divljana koji žive preko Zida predstavljaju gustu radnju Igre prestola. Glave su naslovljene prema imenu junaka koji u određenoj glavi govori, a čitanjem ćete veoma brzo shvatiti da se svako od njih bori za goli život jer u Igri prestola neko dobija a neko umire.

-Kada krenete u hodu sa radnjom i svim junacima sigurno ćete naći svog miljenika i potajno ćete navijati za njega, ali Martin je svakom stranicom, ili epizodom, nepredvidiv tako da se nemojte iznenaditi ako vam na sredini knjige omiljeni junak završi na giljotini.

-Ne želim da vam prepričavam knjigu već samo probudim iskru znatiželje i navedem vas da počnete da čitate, želim da i vas prođe prijatna jeza kada pročitate poslednji pasus i da vam na licu ostane osmeh sa kog se čita "dajte mi drugi deo".


 P.S. Sve do sada izdate delove iz serije Pesme leda i vatre možete pronaći na sajtu i u knjižarama izdavačke kuće Laguna.

8 коментара: